0 8 minute 1 an

Săptămâna trecută, compania farmaceutică Boiron a împlinit 90 de ani de activitate. Evenimentul a fost marcat și la București, prilej pentru noi de a vă pune la curent cu povestea companiei, dar și cu felul în care privesc românii medicina homeopatică.

Povestea Laboratoarelor BOIRON a început în Franța în anul 1932 când farmaciștii Jean și Henri Boiron, frați gemeni, au început să producă medicamente homeopatice ca răspuns la cererea medicilor care căutau produse de calitate pentru pacienții lor. Astfel a început un riguros proces francez de fabricație a medicamentelor homeopatice, care la acea vreme erau fabricate artizanal chiar de către medici.
Au fost ghidați de dorința de a garanta fiabilitatea, eficacitatea și reproductibilitatea acțiunilor acestor medicamente.
Astăzi, după 90 de ani, Laboratoarele BOIRON înseamnă echipamente industriale de ultimă generație, aparate ultrasofisticate proiectate de inginerii Laboratoarelor BOIRON, în colaborare cu companii partenere, pentru a răspunde procesului unic de fabricație a medicamentelor homeopatice: tuburi, doze, monodoze sterile, creme, siropuri etc. Beneficiind în special de cele mai noi tehnologii în materie de software de management și execuție pentru activitățile de producție și control, Laboratoarele Boiron investesc constant în cele mai avansate echipamente pentru a garanta calitatea medicamentelor și capacitatea de producție.
70% dintre români au urmat cel puţin o dată un tratament homeopatic
Silvia Măinescu, directorul general al Boiron România, a declarat ieri, în cadrul unui eveniment destinat celebrării a 90 de ani de existenţă a Laboratoarelor Boiron din Franţa: „În 2020, cu ajutorul companiei de sondare Ipsos am realizat un studiu la nivel larg, în cadrul populaţiei din România, în ce priveşte cunoaşterea homeopatiei, percepţia asupra acesteia şi gradul de utilizare a remediilor homeopate. Cu surprindere am constatat că românii, chiar dacă nu cunosc foarte bine ce înseamnă homeopatia, confundând uneori remediile homeopate cu suplimentele alimentare, au răspuns pozitiv. Circa 70% dintre cei intervievaţi la nivel naţional au urmat cel puţin o dată un tratament homeopat de-a lungul vieţii”.
Pentru comparaţie, un sondaj Ipsos realizat în Franţa, în 2020, arată că 77% dintre francezi au folosit deja tratamente homeopatice de-a lungul vieţii.
În ţara noastră, sondajul mai sus amintit arată, totdată, că 89% dintre părinţi au acordat copiilor un tratament homeopatic.
Filosofia Laboratoarelor BOIRON se bazează în mod intrinsec pe respectul față de pacient și față de natură. Homeopatia este o soluție utilă, respectuoasă și durabilă pentru sănătatea oamenilor, a animalelor și a plantelor. De la înființare, Laboratoarele Boiron au dezvoltat constant principiul homeopatiei integrate în medicină, în întreaga lume. Dezvoltarea internațională a fost realizată pas cu pas, ținând cont, de fiecare dată, de contextul de reglementare local.
Medicamentele homeopate urmează aceiași pași de autorizare ca cele alopate
”Începând cu 1992, printr-o directivă europeană s-a realizat, pentru prima dată în Europa, cadrul legal de autorizare și de utilizare a acestui tip de medicamente. În 2007, odată cu aderarea României la Uniunea Europeană și țara noastră a avut obligația transpunerii actelor normative europene. Prin urmare, în legea 95 (Legea sănătății n.r) se găsesc prevederile europene în acest domeniu legate de acest subiect. Pașii de autorizare sunt aceeași ca la orice alt medicament alopat. Sunt capitole care abordează medicamentele alopate, medicamentele homeopate, medicamentele de utilizare tradițională și alte clasificări atunci când vorbim de medicamente. (Producătorul n.r) trebuie să depună o documentație care să certifice calitatea de la materia primă, de la substanțele de bază, de la etapele intermediare de fabricație, siguranță, aspectele toxicologice, dar și mecanismele prin care se realizează monitorizarea ulterioară punerii pe piață.” a adăugat dl. doctor Nicolae Fotin, medic primar epidemiolog.
Dr. Raluca Ghionaru, Medic primar medicină de familie, medic formator, coordonator regional AREPMF, precizează că homeopatia are o abordare complexă a individului, prescrierea tratamentului făcându-se după o discuție amănunțită cu pacientul: ”Sfaturile terapeutice, atitudinea și acțiunile medicului se îndreaptă spre binele pacientului. Filtrând prin conștiința profesională, care înseamnă și ani de studiu și de experiență avută în urmă, da, se poate recomanda homeopatie atât separat, cât și împreună cu terapia alopată. Apropo de discuția de unde este locul homeopatiei în România și în Europa și acolo unde se practică în lume, cred că și această certificare a instituțiilor de învățământ superioare medicale înseamnă foarte mult, pentru că înseamnă niște ani de studiu bazați pe evidențe medicale și pe experiența unor profesori care au practicat înainte. Homeopatia este o abordare personalizată a pacientului și din fericire medicul de familie cred că își cunoaște cel mai bine sau ar trebui să își cunoască cel mai bine dintre toți specialiștii pacientul, pentru că îl vede des, îl vede și când e sănătos și când e bolnav și știe și familia”
BOIRON – În mod firesc, homeopatia a depăşit barierele care o despărţeau de medicina alopată şi a câştigat încrederea atât a pacienţilor cât şi a profesioniştilor din domeniul sănătăţii. Graniţa dintre cele două ramuri medicale a devenit permeabilă pentru că locul homeopatiei este în cadrul medicinei şi nu “alături” sau “în afara” ei. Ocupând locul care i se cuvine, homeopatia işi revendică astfel un loc din ce în ce mai insemnat în arsenalul terapeutic al medicului şi al farmacistului.
Homeopatia întruchipează medicina integrativă, deoarece împărtășește principiul și modelul de îngrijire al acesteia. Se înscrie în medicina convențională, pentru că utilizează medicamente și profesioniști din domeniul sănătății. Face parte, de asemenea, din medicina complementară pentru că permite pacienților să fie acompaniați pentru a-și îmbunătăți calitatea vieții, făcându-i în același timp actori ai sănătății lor. Homeopatia corespunde atât nevoii de a trata, „CURE”, cât și nevoii de a îngriji, „CARE”.
Compania franceză Boiron, lider mondial în domeniul homeopatiei, are o cifră de afaceri de 455 de milioane de dolari, din care o proporţie de 48% este generată la nivel internaţional. Societatea are 23 de filiale, 2.769 de angajaţi la nivel global, din care 1.785 în Franţa. Compania este prezentă în aproape 50 de ţări, însă toate unităţile sale de producţie se află în Franţa.
În 2021, Laboratoarele Boiron au obţinut 233 de autorizaţii de punere pe piaţă a soluţiilor de sănătate Boiron la nivel global.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *