0 3 minute 2 ani

Îți îngheață mâinile chiar și în mănuși groase? Crezi că așa e iarna. Dar nu toți au această problemă… Unii și-n plină vară au mâini și picioare reci. Deci nu doar temperatura exterioară este cauza. De vină este și o dereglare din interior: circulația sangvină ”leneșă”.

Ce să faci?

Pune sângele în mișcare, ajută-l să circule eficient până la extremități. Mergi cât mai mult pe jos, fă sport și evită pozițiile statice prelungite. Ușor de zis, mai greu de făcut când ai un serviciu care ”te condamnă” să stai ore în șir pe scaun sau în picioare. Există însă soluții discrete și eficiente:

  • mișcă picioarele din când în când (pe sub birou, să nu te vadă toată lumea): întinde gambele cât poți de mult; rotește gleznele în sensul acelor de ceasornic, apoi în sens invers; ridică tălpile cât poți de mult, apoi coboară-le – repetă mișcarea de mai multe ori
  • descalță-te și rulează o bilă sau o mingiuță cu talpa goală
  • cu tălpile pe podea, mută greutatea de pe degete pe călcâie și viceversa
  • refugiază-te într-o zonă puțin circulată din firmă și plimbă-te scuturând picioarele; mergi succesiv pe vârfuri și pe călcâie – o mișcare pe care o poți repeta și când ești în metrou sau în orice alt mijloc de transport (dacă este suficientă aglomerație, ca să nu atragi atenția în mod expres cu micul tău exercițiu de ”circulație”).

Ajustează-ți meniul

Alimentele bogate în calciu, magneziu și vitamina E au un rol important în relaxarea circulației sangvine. Vorbim despre nuci și semințe, cereale integrale și verdețuri. Suplimentează și ”rația” zilnică de fier, vitamina C, acizi grași esențiali omega 3 – un trio ce ameliorează circulația sângelui ”la periferie” și împiedică grăsimile să se depună în artere. Se găsește din belșug în legume și fructe verzi, în pătrunjel, coacăze negre, pește gras. Ce ar mai fi de pus pe masă? Proteine și grăsimi care dau energie: lactate, alune, stafide.

Plante de leac

Nalba, păpădia, frunzele de dud sau de nuc, ghimbirul, coada-șoricelului sunt de leac pentru problema despre care discutăm. O lingură de plantă infuzată în 250 ml de apă în clocot, se strecoară și se bea cât mai fierbinte. Și ai pus sângele în mișcare și la zero grade Celsius.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *