
FitReport.ro, alături de Boiron vă oferă o serie de sfaturi pentru cei care vor să practice alergarea outdoor şi în sezonul rece. Dacă voi consideraţi că venirea iernii înseamnă oprirea antremanentelor, noi vă arătăm că nu trebuie să faceţi asta, ba chiar avem o serie de sfaturi care vă fac să practicaţi sport în siguranţă, chiar dacă afară este frig.
Deși temperaturile au scăzut sub 10 grade Celsius, tu încă poți să faci sport. Poți să faci activități outdoor respectând niște reguli foarte simple. În primul rând, nu uita de hidratare! Pare că iarna nu e nevoie să bei atât de multe lichide, că nu îți este sete… dar deshidratarea poate să apară chiar și pe ger.
Cum să te îmbraci
Pe lângă acest aspect, mai sunt și altele foarte importante: alegerea echipamentului. Cum te îmbraci și cu ce te încalți când vrei să ieși la alergat. Noi avem o regulă: ne îmbrăcăm ca și cum ar fi cu 10 grade celsius mai cald. Aceasta pentru că în timpul efortului, corpul se încălzește, iar hainele potrivite țin această căldură în interior.
Sunt destule soluții acum pe piață, poți găsi jachete de alergare, bluze de alergare, tricouri de compresie pe care le poți ține aproape de piele, din toate categoriile de prețuri.
Trebuie să ții cont de temperaturile de afară. La temperaturi apropiate de zero, poți folosi un material sintetic, care izolează și ține transpirația departe de piele. Este recomandată polipropilena, bumbacul este exclus deoarece se udă repede și ține umezeala.
Apoi este nevoie de un strat exterior, respirabil de nailon sau Gore-Tex care trebuie să te protejeze de vânt și precipitații. Deci recomandăm 2 straturi de haine tehnice. Dacă temperaturile trec sub 0 grade, mai trebuie adăugat un strat de mijloc, mai precis un polartec.
Regulă de aur: capul acoperit
Un procent important din căldura corpului se pierde prin cap. Acum au apărut foarte multe soluții: căciuli sport din material sintetic, Buff-uri, bandane, șepci. Preferatele noastre sunt șepcile, ba chiar am găsit și căciuli cu căști Bluetooth încorporate.
Grijă la extremități
Este știut faptul că trupul pierde căldură prin extremități. De aceea vă recomandăm să luați mănuși de alergare, sau orice alt timp de mănuși sport din material sintetic. Pentru picioare au apărut șosetele de compresie. Nu uitați și de încălzitoare (punguțele cu gel).
Cea mai importantă piesă: pantoful de alergare
Probabil cele mai importante piese ale echipamentului de alergare sunt pantofii de alergare.
Din fericire, tehnica a făcut ca producătorii să poate să facă de ceva timp colecții de pantofi de alergare care resping apa sau zăpada, dar care sunt și construiți astfel încât ca piciorul să respire și să mențină căldura. Am văzut câteva modele sub sigla Nike Shield, dar și Adidas sau Puma Winterized. Mai există câteva versiuni low-cost pe piață dar, din păcate nu sunt optimizate suficient. Aceste versiuni oferă și o abrazivitate mai bună pe gheață sau asfalt umed, deci alergarea voastră va fi una pe care o faceți cumai multă siguranță.
Ca un sfat din partea noastră: încercați să luați astfel de modele în sezonul de Black Friday sau de reduceri, pentru că intră destul de repede în zona produselor cu discount, sezonul lor fiind scurt.
Nu în ultimul rând, nu uita de imunitate, dacă simți că ai probleme, consultă un doctor și dă un boost corpului tău folosind suplimente de magneziu și minerale.