
Cei care țin post pun afecțiunile digestive pe seama schimbării de meniu. Cei care nu țin, le consideră urmarea firească a grăsimilor din bucate. Ar mai fi de luat în calcul toamna – sezonul de vârf pentru afecțiunile digestive.
În medicina complementară, finalului de toamnă îi corespunde, ca agent patogen, uscăciunea cumulată cu frig. Care produce sindroame de uscăciune răcoroasă: constipație, modificarea urinei, disfuncții în digestia alimentelor, însoțite de balonări și regurgitații. În prim plan sunt boala de reflux gastroesofagian, ulcerul duodenal, colica biliară și sindromul de colon iritabil – spune dr. Cristina Bălănescu, medic primar competență în medicină complementară. În acest articol – detalii despre ultimele două.
Colica biliară
Se anunță prin durerea ca o crampă, constantă, care poate iradia în capul pieptului, sub omoplat, pe brațul drept, la nivelul coloanei vertebrale sau în partea stângă a abdomenului. Cauze: diskinezii biliare, litiază biliară, colecistită acută.
Cum te ajută medicina naturistă
- Fitoterapie: gălbenele și frasin – două lingurițe de flori de gălbenele se infuzează 8 minute în 250 ml de apă clocotită; se consumă trei căni pe zi, înaintea meselor principale; la fel se prepară și se consumă și infuzia de frunze de frasin.
- Turiță mare: o lingură de plantă mărunțită se infuzează 15 minute în 250 ml de apă clocotită; se beau 2-3 căni pe zi. Decoct cu o lingură de plantă mărunțită la 250 ml de apă în fierbere; se fierbe
10 minute și se beau două căni pe zi.
- Alte remedii: tratament homeopatic, acupunctură, reflexoterapie.
- Dietoterapie: se ia o lingură de ulei de măsline pe stomacul gol, înainte de masă, timp de o lună, cu pauză de 10 zile; se poate relua cura pe termen lung.
- Cură de ridichi și miere: la 100 g de ridichi rase se adaugă o lingură de miere; această cantitate se consumă în două zile consecutive, dimineața, pe stomacul gol.
- Alimente recomandate: păpădie, spanac, anghinare, pătrunjel, țelină, tomate, cireșe, vișine, mere, pere.
- Alimente interzise: afumături, conserve, brânzeturi grase și fermentate, ouă prăjite, leguminoase uscate, nuci, condimente iuți.
Colonul iritabil
Se manifestă prin dureri abdominale, constipație, diaree, scaun cu mucus, senzație de golire incompletă după defecație, balonare, cefalee, greață, oboseală. Cauze: stres, nervozitate, depresie, frică, dietă cu multe calorii sau grăsimi, lactate, cafea, ceai sau citrice, mâncatul în grabă, medicamentele antiinflamatoare.
Cum te ajută medicina naturistă
- Fitoterapie: amestec de plante în părți egale – roiniță, nalbă, măceș, armurariu (semințe); o linguriță din amestecul de plante se infuzează 10 minute în 250 ml de apă clocotită; se beau două căni pe zi, dimineața și seara, o săptămână da, una nu, timp de șase luni.
- Ghimbir, gențiană, urzică, dud (frunze), amestec în părți egale: o linguriță din amestecul de plante se infuzează 10 minute în 250 ml de apă clocotită; se beau două căni pe zi, dimineața și seara, o săptămână da, una nu, timp de șase luni.
- Produse ayurvedice.
- Trifala (Terminalia chebula, Terminalia beleria, Emblica officinalis): două tablete pe zi, dimineața și la prânz, timp de 3-6 luni.
- Alte remedii: tratament homeopatic, acupunctură, electroacupunctură, auriculoacupunctură, aplicații de lumină polarizată, reflexoterapie, masaj terapeutic.
- Dietoterapie: suplimente nutritive cu probiotice; mese dese (5-6 mese pe zi), bogate în fibre (fructe și zarzavaturi, cereale integrale și legume, exceptând mazărea, fasolea, varza).