FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Autoritățile au anunțat că starea de urgență cauzată de pandemia COVID 19, nu va fi prelungită, ziua de 14 mai fiind ultima zi în care poți ieși din casă cu declarație. Măsuri progresive de relaxare vor fi luate începând cu 15 mai, iar asta înseamnă printre altele, deschiderea parcurilor și permiterea practicării unor sporturi individuale și posibilitatea relizării unor drumeții montane (la capitolul drumenții montane sunt câteva contraziceri între autorități și le vom clarifica într-un alt articol pe măsură ce vom afla deciziile finale).

Pentru cluburi e relaxare, dar nu prea
Ministrul Tineretului și Sportului, Ionuț Stroe, a anunțat, relaxarea măsurilor restrictive în privința sporturilor individuale care se practică în aer liber, precum și pentru antrenamentele sportivilor profesioniști.
Ministrul a ținut să precizeze într-o conferință de presă faptul că aceste măsuri NU vizează reluarea competițiilor sportive.
”În privința sporturilor individuale, vă pot spune că propunerea noastră pentru Institutul Național de Sănătate Publică se aplică unor structuri sportive și unor sporturi care desfășoară activități în zona alpinismului, atletismului, automobilismului, caiacul, canotajul, ciclismul, echitația, golful, cartingul, motociclismul, planorismul, tenisul, tir cu arcul, tirul sportiv, iahtingul și așa mai departe.” – a declarat ministrul Sportului.
Stroe a precizat că sunt măsuri generale ”ușor de înțeles” și ”ușor de aplicat” după data de 15 mai, iar aceste măsuri țin de respectarea distanței între persoane și respectarea unor măsuri de igienă.
”Astăzi nu vom vorbi de reluarea competițiilor, ci vom vorbi doar de faza de pregătire. Cum spunea și președintele, pentru moment, bazele și sălile sportive nu se vor redeschide. Bineînțeles, pentru cei care își doresc a practica … își doresc a face alergări, exerciții fizice în aer liber, vor putea face în grupuri nu mai mari de 3 persoane.” – a spus ministrul Sportului.
Ionuț Stroe a mai anunțat că sportivii de performanță vor putea intra în cantonamente doar dacă cluburile dispun de condiții corespunzătoare în ceea ce privește combaterea noului coronavirus.
”Sportivii vor trebui să stea într-un regim închis și să-și desfășoare întreaga activitate în condiții controlate.” – a spus ministrul.
În ceea ce privește reluarea activităților sportive, Stroe a afirmat că decizia ar putea fi luată în 2-3 săptămâni, în funcție de evoluția pandemiei de Covid-19 în România.

Ce se întâmplă cu sălile de fitness?
Oficialii din industrie propun redeschiderea tuturor centrelor de sănătate şi fitness la sfârşitul lunii mai, cu reguli de igienă şi sanitare stricte şi cu restricţionarea numărului de persoane simultan în sală la 150 . Utilizarea spaurilor, jacuzziurilor şi saunelor este interzisă în prima etapă, pe când bazinele pot funcţiona cu măsuri sporite de igienă şi monitorizare a distanţării sociale.
Jucătorii din industria de fitness au trimis autorităţilor un document prin care oferă o serie de propuneri pentru redeschiderea centrelor momentan închise pe fondul pandemiei de Covid-19.
Din păcate, sălile nu pot fi deschise din primul val, iar separarea posturilor de lucru este destul de dificilă, la fel cum este și dezinfectarea ganterelor, barelor și posturilor de lucru după fiecare utilizare. Un alt element care trebuie să fie bine controlat și pus la punct este sistemul de climatizare. Autoritățile n-au precizat încă dacă și când vor fi deschise sălile de fitness și de wellness. Probabil că nu prea curând…

Puteți ieși în afara localității pentru sport individual
Pe de altă parte, președintele României a anunțat că relaxarea se va face pas cu pas, iar noi măsuri vor fi luate din două în două săptămâni.
Deplasările, în esență, vor fi restricționate pentru a pleca din localitate. Și aici sunt câteva excepții. Este voie să se plece din localitate în interes de serviciu, pentru probleme medicale, este posibil să se iasă pentru sport individual, pentru mers cu bicicleta în afara localității.
Sporturile individuale vor fi permise. Rămâne restricția că sunt interzise întâlnirile cu mai mult de trei persoane. Se aplică și atunci când mergem să facem mișcare în aer liber, a precizat Klaus Iohannis.


Sporturi în parc sub reguli stricte
După data de 15 mai, parcurile și cimitirele din București ar putea fi redeschise, susține Gabriela Firea, primarul general al Capitalei. „Cu toate acestea, bucureștenii vor trebui să respecte câteva reguli. Chiar dacă se vor deschide parcurile, vom avea colegi care vor informa cetățenii care ies la plimbare că trebuie să evite întâlnirea cu alte persoane, îmbrățișările, strângerile de mână, mersul în anumite locuri unde de obicei se jucau table, se juca rummy, se juca șah și se făcea aglomerație. Propunerea noastră este după finalul stării de urgență, după 15 mai”, a adăugat ea. Din cele spuse de autorități, practicarea sporturilor în parc nu este interzisă, atâta timp cât se face în grup de până la trei persoane și cu respectarea regulilor distanțării sociale. Deci puteți face crossfit, alerga și chiar vă puteți plimba cu bicicleta.
Competiții sportive de masă – un vis îndepărtat
Organizatorii de evenimente sportive de masă au mutat deja competițiile în toamnă. Un vis destul de îndepărtat, am putea zice… la acest lucru adăugăm faptul că dacă apare al doilea val de COVID19, începând cu luna septembrie, toate competițiile sportive vor fi iarăși anulate.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Alte articole pe aceasta tema