Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Ce au în comun sportivi de top precum Usain Bolt, Tim Brown, Matthew Dellavedova sau Leandro Barbosa? Ei folosesc tratamente homeopatice pentru recuperarea de după eforturile sportive.

Pentru alergători, recuperarea după alergările lungi, dar și după competiții este la fel de importantă ca și pregătirea. Cu cât este mai intens efortul cu atât este mai mare necesitatea unei recuperări. Doar așa se pot evita accidentările, întinderile musculare. În același timp, un organism sănătos se întârește pentru a fi gata de o nouă provocare.

Pe lângă remediile clasice de recuperare precum somnul, stretching-ul sau alimentația sanatoasa, putem beneficia și de remedii aduse în viața noastră de homeopatia modernă.

Vedeta recuperărilor

Arnica montana, una dintre plantele vedeta ale homeopatiei, este un ingredient activ care poate ajuta la calmarea durerilor musculare și a altor neplăceri cauzate de efortul fizic și poate ajuta in a evita neplacerile cauzate de accidentări. Astfel, sportivii au la indemana un remediu rapid care permite să se întoarcă foarte repede la stilul lor de viață activ.

Arnica este una dintre cele mai renumite plante din lume, cunoscută pentru puterile ei terapeutice. Dar, ea are si o poveste. Arnica provine din regiunile muntoase ale Europei, fiind descoperită începand cu secolul al VI-lea. Pentru proprietățile vindecatoare este cunoscută însă în secolul XII când o stareță, Hildegarde de Bingen îi face o descriere care este utilizată în farmacopeea tradițională. Acum Arnica și-a câștigat un rol important în homeopatia modernă fiind utilizată de atleți și nu numai la diminuarea tumefacțiilor, contuziilor, echimozelor, dar și tratarea durerilor şi inflamațiilor.

Practic este o plantă cu o poveste ce ajunge până în zilele noastre.

Iar pe măsură ce temperaturile se schimba atât de repede chiar de la o zi la alta la fel se schimbă și activitățile noastre de zi cu zi. Unii dintre noi începem să practicăm sporturi noi sau testăm activități noi de recreere pentru a anticipa discomfortul creat de schimbările termice.

Zilele ce au trecut, vremea ne-a permis să practicam mai mult sport sau să alergăm mai mult în aer liber iar acum ne vedem nevoiți să ne întoarcem în sala de sport.

Această schimbare sau creștere a ritmului poate provoca dureri nedorite.

Arnica montana, acest ajutor homeopatic a fost folosit timp de multe secole ca un eficient remediu natural împotriva durerilor. Ea se prezintă pe piață sub diverse forme (de ex: gel sau granule).

Dar arnica montana poate conține mulți compuși chimici. Calitatea plantei depinde în special de prezența unui anumit număr de substanțe active al căror conținut variază în mod natural. Componentele arnicăi întăresc vasele de sânge, au proprietăți antiinflamatorii, cresc imunitatea și reduc spasmul vascular.

Arnica se culege între 1 iunie și 20 iulie, doar între orele 10 dimineața și 5 seara, înainte să cadă roua, doar pe vreme însorită, și nu umedă. Altfel nu își păstrează proprietățile. Ea este recoltată de pe pajiștile situate la altitudine de peste 800 metri. Un alt fapt interesant mai este și acela că Arnica are numai TREI flori, din care doar două sunt culese, a treia fiind păstrată pentru ca planta să continue să trăiască. O data adunată în sacii de tifon (doar așa se culege), planta trebuie depozitată în max 48 de ore în laboratorul producătorului.

Importanța unui control al calității

Controlul calității din cadrul uneia dintre cele mai importante companii producătoare, Laboratoarele BOIRON, se asigură de conformitatea plantelor recepționate respectând aceste norme. Adiacent lactonelor sesquiterpenice antiinflamatorii, Arnica conţine și flavonoide care întăresc vasele de sânge. Împreună, acestea formează un scut natural imbatabil împotriva acțiunii factorilor nocivi din mediul natural, precum: animalele erbivore, acțiunile nocive ale razelor solare, bacterii și ciuperci din pământ.

Ca orice plantă medicinală, Arnica poate avea contraindicații. De aceea, Arnica montana trebuie utilizată conform sfatului medicului.

Atleții și iubitorii de fitness preocupati de starea lor de bine se pot baza cu incredere pe formulele care contin arnică pentru o ușurare naturală a durerii și a rigidității musculare.

Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmailFacebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail

Alte articole pe aceasta tema