
Provenind din regiunile muntoase ale Europei, începand cu secolul al VI-lea, această plantă miraculoasă a fost recunoscută şi utilizată pentru proprietățile sale terapeutice. Ea este cunoscută însă în secolul XII când stareța Hildegarde de Bingen îi face o descriere care este utilizată în farmacopeea tradițională. Ceea ce nu se știe însa este că Arnica era utilizată pe vremuri pentru colorarea țesăturilor, în macerarea cu alcool. În perioada contemporană, ea poate intra în compoziția cosmeticelor, șampoanelor sau adjuvantelor pentru baie.
De atunci și până în prezent și-a revendicat locul în tratamentul homeopatic pentru diminuarea tumefacțiilor, contuziilor, echimozelor, dar și durerii şi inflamației asociate leziunilor țesuturilor moi ca urmare a procedurilor din chirurgie.
Da, Arnica este o minune și remediul homeopatic cu Arnica montana poate produce adevarate minuni.
Arnica montana conține numeroși compuși chimici. Calitatea plantei depinde în special de prezența unui anumit număr de substanțe active al căror conținut variază în mod natural. Arnica conține heledin, flavenoizi și polizaharide.
Controlul calității din cadrul uneia dintre cele mai importante companii producătoare, Laboratoarele BOIRON , se asigură de conformitatea plantelor recepționate respectând aceste norme. Adiacent lactonelor sesquiterpenice antiinflamatorii, Arnica conţine și flavonoide care întăresc vasele de sânge. Împreună , acestea formează un scut natural imbatabil împotriva acțiunii factorilor nocivi din mediul natural, precum: animalele erbivore, acțiunile nocive ale razelor solare, bacterii și ciuperci din pământ.
Arnica conține Heledin (Acțiune antialgică, acționează direct pe mediatorii implicați în inflamație), Flavonoizi (acțiune antiinflamatoare, scad permeabilitatea vasculară, acțiune antioxidantă cu diminuarea impactului “STRESULUI OXIDATIV”, acțiune antiinflamatorie și analgezică) cât și polizaharide (stimulează fagocitoza, creșterea imunității, reduce spasmul vascular ).
Transformarea sa în antiinflamatorul homeopatic cel mai utilizat din lume este rodul a mai mult de jumătate de secol de experiență si inovație.
Culegerea plantei Arnica reprezintă tradiție, experiență și știință.
Povestea florii de Arnica montana reprezintă darul pe care natura ni-l oferă cu atât de multă generozitate, împreună cu alte daruri minunate: culoarea, prospețimea, puritatea și frumusețea.
Recoltarea este o etapă cheie. În maximum 48h, Arnica trebuie să fie culeasă, depozitată şi livrată în laboratorul producătorului. Ceea ce este important de asemenea de menționat este faptul că, în Franța de exemplu, Arnica montana nu are acces liber. Deși sălbatică, planta crește întotdeauna pe terenul unui proprietar, fie privat, fie public. Culegatorii au obligația de a cere o autorizație pentru recoltare.