FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Arnica Montană este o plantă miraculoasă care a fost recunoscută şi utilizată pentru proprietățile sale terapeutice. Ea provine din provenind din regiunile muntoase ale Europei, fiind descoperită începand cu secolul al VI-lea. Pentru proprietăți terapeutice este cunoscută însă în secolul XII când stareța Hildegarde de Bingen îi face o descriere care este utilizată în farmacopeea tradițională. Acum Arnica și-a câștigat un rol important în homeopatia modernă fiind utilizată de atleți și nu numai la diminuarea tumefacțiilor, contuziilor, echimozelor, dar și tratarea durerilor şi inflamaților.

Planta și-a revendicat locul în tratamentul homeopatic pentru diminuarea tumefacțiilor, contuziilor, echimozelor, dar și durerii şi inflamației asociate leziunilor țesuturilor moi ca urmare a procedurilor din chirurgie.
Arnica este o minune și remediul homeopatic cu Arnica montană poate produce adevarate minuni.
Ceea ce nu se știe însa este că Arnica era utilizată pe vremuri pentru colorarea țesăturilor, în macerarea cu alcool. În perioada contemporană, ea poate intra în compoziția cosmeticelor, șampoanelor sau adjuvantelor pentru baie.
Arnica montană conține numeroși compuși chimici. Calitatea plantei depinde în special de prezența unui anumit număr de substanțe active al căror conținut variază în mod natural. Arnica conține heledin, flavenoizi și polizaharide.

Controlul calității este foarte important
Controlul calității din cadrul uneia dintre cele mai importante companii producătoare, Laboratoarele BOIRON , se asigură de conformitatea plantelor recepționate respectând aceste norme. Adiacent lactonelor sesquiterpenice antiinflamatorii, Arnica conţine și flavonoide care întăresc vasele de sânge. Împreună , acestea formează un scut natural imbatabil împotriva acțiunii factorilor nocivi din mediul natural, precum: animalele erbivore, acțiunile nocive ale razelor solare, bacterii și ciuperci din pământ.
„Arnica conține Heledin (Acțiune antialgică, acționează direct pe mediatorii implicați în inflamație), Flavonoizi (acțiune antiinflamatoare, scad permeabilitatea vasculară, acțiune antioxidantă cu diminuarea impactului “STRESULUI OXIDATIV”, acțiune antiinflamatorie și analgezică) cât și polizaharide (stimulează fagocitoza, creșterea imunității, reduce spasmul vascular )”, spune dna. dr. Loredana Cristina Stanciu.
„Transformarea sa în antiinflamatorul homeopatic cel mai utilizat din lume este rodul a mai mult de jumătate de secol de experiență si inovație”, a continuat medicul.

Culegerea plantei Arnica reprezintă tradiție, experiență și știință.
Povestea florii de Arnica montana reprezintă darul pe care natura ni-l oferă cu atât de multă generozitate, împreună cu alte daruri minunate: culoarea, prospețimea, puritatea și frumusețea.
Recoltarea este o etapă cheie. În maximum 48h, Arnica trebuie să fie culeasă, depozitată şi livrată în laboratorul producătorului. Ceea ce este important de asemenea de menționat este faptul că, în Franța de exemplu, Arnica montana nu are acces liber. Deși sălbatică, planta crește întotdeauna pe terenul unui proprietar, fie privat, fie public. Culegatorii au obligația de a cere o autorizație pentru recoltare.
BOIRON
Pentru unul dintre cei mai mari producători de medicamente homeopatice, Arnica montana este recoltată manual de echipe care culeg întreaga plantă. Laboratoarele BOIRON sunt semnatarii convenției de la Markstein (2007), convenție unica, statuară între toți actorii filierei: reprezentanți ai laboratoarelor farmaceutice, primari, agricultori și culegători, responsabili ai ONF (Oficiul Național al Pădurilor) și ai AVEM (Asociația de Economie Montană din Vosges).
Convenția de la Markstein vizează organizarea persoanelor implicate în culesul Arnica montana și asigură conservarea plantei ca resursă comună. Astfel, fragilizată de acțiunea factorului uman, Arnica montana este protejată pentru a supraviețui, iar munca cu plantele sălbatice necesită o mare suplețe pentru toate părțile implicate.

Françoise Merceron – Farmacist și Responsabil achiziții plante de la BOIRON, spune că pentru ea, „ceea ce este important sunt relațiile cu persoanele care sunt în contact direct cu natura. Aceste parteneriate ne permit să avem o materie primă de o calitate optimă”. BOIRON îsi asumă în acest fel, cea mai mare responsabilitate cât și cel mai mare angajament în ceea ce privește respectul și prezervarea naturii, a rezervei biologice.
De la recepția sa în laborator, Arnica montana face obiectul unei declarații informatice. Apoi echipele de control procedează la o recunoaștere botanică. Calitatea generală a lotului este mai apoi controlată. „Se verifică dacă planta nu este parazitată, dacă nu a fost deterioarată pe durata transportului și dacă nu conține elemente străine. Se măsoară de asemenea gradul său de umiditate precum și radioactivitatea sa cu ajutorul unui computer Geiger” precizează Carmen Pont, reprezentanta departamentului de control botanic din cadrul Laboratoarelor BOIRON. Sunt verificate de asemenea, respectarea termenelor de livrare (maxim 48 de ore după recoltare) și proveniența plantei. Ulterior, Arnica este supusă unor analize fito-chimice: controlul elementelor străine și pierderea la uscare din planta proaspată. Daca planta trece cu succes toate aceste teste, se efectuează eliberarea informatică.
Acum poate începe faza de prelucrare și de fabricație.

Acum , planta-divă se transformă în minune pentru numeroase tratamente.
Pentru a transforma plantele în medicament homeopatic, este necesară extragerea din acestea a principiilor active.
Pentru BOIRON, această transformare reprezintă un know-how unic, rodul a peste 80 de ani de experiență și inovație.
Jean-Christophe Bayssat, farmacist și director general adjunct al BOIRON, responsabil de operațiuni industriale, întărește cele afirmate mai sus: „ Oferim toată calitatea posibilă fiecarei etape de fabricație cu controale la recepție, bune practici de fabricație, control al tincturii-mama, și al produsului finit sau semifinit”. BOIRON utilizează metoda triplei impregnări, brevet specific și unic al unuia dintre fondatorii Laboratoarelor BOIRON, Jean Boiron, care garantează o repartizare omogenă a diluției pe suprafata și în interiorul granulelor sau globulelor. 55 de minute sunt suficiente pentru a impregna 5 kg de granule sau globule.

arnica 2
Cum ajunge la noi Arnica
Peste douăzeci de culegători profesionişti parteneri ai Boiron aduc această plantă, iar maximum 48 de ore trec între recoltare şi livrarea la laborator. Aproximativ cincisprezece livrări la laborator se fac între lunile mai şi iulie, 8 persoane sunt dedicate ansamblului procedeului de fabricare (în toate atelierele şi locaţiile), 1 lună trece de la punerea la macerare până la transmiterea eşantioanelor de tinctură mamă la laboratorul de control şi, mai ales… o excelentă calitate!
Astfel se respectă angajamentul luat în fața pacienților, farmaciștilor și medicilor, de a crea medicamente cât de pure și perfecte posibil, prin calitatea, rigurozitatea și reproductibilitatea care definesc BOIRON.
Doamna Doctor Loredana Cristina Stanciu ne spune: „Arnica montana este un medicament homeopatic cu o eficacitate demonstrată de numeroase studii clinice, fără reacții adverse, care nu interacționează cu alte medicamente și oferă siguranță în administrare. Arnica montana, antiinflamatorul homeopatic cel mai utilizat din lume, este folosit în traumatisme cauzate prin cădere, lovire, răni, preoperator şi postoperator, hemoragii de mică și medie intensitate, fragilitate capilară, hematoame, echimoze, oboseală musculară, postnatal și de către sportivi”.

90%
Valerie Poinsot, Director General Laboratoires BOIRON, ne spune: „Auzim de multe ori despre procentul de 90% dintre pacienți sau consumatori care știu și utilizează Arnica dar, de fapt, realitatea este diferită, sunt practic 30% consumatori, acest lucru înseamnă că restul, adică 70% nu o utilizează şi nu ştiu, mai ales nu ştiu cum s-o utilizeze. Au auzit vorbindu-se despre ea, dar nu ştiu cum s-o utilizeze. De aici rezultă importanţa faptului de a o cunoaște și de a şti în ce domeniu poate fi utilizată .
În mod particular BOIRON, ca laboratorul numarul 1 de homeopatie, are această responsabilitate de a furniza medicamente care sunt eficace, utile, sigure, pentru că nu serveşte la nimic să inventăm ceva ce nu va fi util sănătăţii publice dacă este deja altceva care există şi este complet sigur pentru individ”.

FacebooktwitterredditpinterestlinkedinmailFacebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Alte articole pe aceasta tema